У серпні на Закарпатті курсуватиме німецький туристичний ретро-потяг

Marina - 8 Серпня, 2017

У серпні на Закарпатті курсуватиме німецький туристичний ретро-потяг, фото-1

Історичний потяг ГР-280 із ретро-паровозом, який побудували німці у 1951 році, з’єднає закарпатські міста Виноградів та Берегово. На своєму маршруті туристичний локомотив робитиме сім зупинок: в селах Олешник, Чорний потік, Шаланки, Хмільник, Нове село та на кінцевій станції «Барва» в Береговому. Поїздка з одного кінця до іншого триватиме трохи більше трьох годин.

 

Потяг курсуватиме Боржавською вузькоколійкою протягом серпня, це пілотний проект, який впроваджують на Закарпатті на місяць. Довжина маршруту становить 20 кілометрів, ціна на квиток в один бік ─ 6 грн. Рейс здійснюватимуть двічі на тиждень ─ у п’ятницю та суботу.

Наразі «Укрзалізниця» додала до ретро-потяга два пасажирських вагони та один вантажний, також заплановано, що у 2018 році ретро-вагони для закарпатської вузькоколійки передадуть швейцарці.

Популяризувати туристичний маршрут серед іноземців допоможе одна з зупинок в селі Шаланки, де знаходиться старовинна виноробня.

У серпні на Закарпатті курсуватиме німецький туристичний ретро-потяг, фото-2

Зараз в Україні паровози серії «ГР» використовуються на Київській дитячій залізниці та встановлені в різних містах як пам’ятники.

Довідка: Вузькоколійна залізниця у Боржавській долині працює з 1908 року, ширина залізничної колії — 750 мм. Назва вузькоколійки пов’язана з річкою Боржавою, по узбережжю якої проходить колія. Першочерговим завданням залізниці було транспортування деревини з гірських масивів (Полонина Боржава, Великий Діл) до Закарпатської (Притисянської) низовини, хоча використовувалася також і для пасажирських перевезень. Вузькоколійка проходить територіями Берегівського, Виноградівського та Іршавського районів.

 

Розклад руху ретро-потяга

 

Джерело: Хмарочос