Проект зі збереження архітектурної спадщини стартує у Запоріжжі

Maryan@ - 3 Листопада, 2017

Проект зі збереження архітектурної спадщини стартує у Запоріжжі, фото-1

У листопаді в Запоріжжі стартує міжнародний проект «Баухаус – Запоріжжя», який покликаний привернути увагу до збереження модерністської архітектури. Долучитись до дискусій та активностей зможуть усі охочі.

Проект включатиме в себе міжнародну науково-практичну конференцію, виставку в галереї «Barannik» та Палаці культури Металургів, воркшоп для німецьких та українських студентів, а також зустрічі з мешканцями Соцміста та розробку проекту оформлення двору Круглого будинку. Усі заходи — вільні для відвідання.

Проект зі збереження архітектурної спадщини стартує у Запоріжжі, фото-2

Містян запрошують активно долучатись до проекту і подавати власні фото, пов’язані з мікрорайоном, для виставки «Мій архів», яка відкриється 16 листопада у дворі Круглого будинку, а також творчі роботи (малюнки, живопис, вишивку тощо) для проекту «Митці Соцміста», який стартує 19 листопада у Палаці культури Металургів. Матеріали для виставок можна приносити до палацу культури.

До Запоріжжя приїдуть також студенти-архітектори з Веймарського університету «Баухаус», які разом зі студентами Харківського національного університету будівництва та архітектури розроблять пропозиції зі збереження будівель у межах відповідного воркшопу.

Проект зі збереження архітектурної спадщини стартує у Запоріжжі, фото-3

За словами організаторів, важливо показати, що модерністська спадщина Запоріжжя вписана у світовий контекст. «Німецька архітектурна школа Баухаус є хорошим прикладом, який демонструє, що провідні мистецькі об’єднання Західної Європи переживали те ж саме, що й ми, і виклики та шляхи їх вирішення були схожі», – зазначила Євгенія Губкіна.

Проект зі збереження архітектурної спадщини стартує у Запоріжжі, фото-4

Як наголошують координатори, цей проект — етапний і є результатом багаторічної роботи активістів та експертів. «Наша діяльність досягла масштабу міжнародної конференції, і це можливість відкрити запорізький модернізм самим мешканцям міста, – говорить Наталія Лобач. — Думка ззовні допоможе показати, якою потужною і водночас недооціненою є архітектура Запоріжжя і Соцміста зокрема».

Проект зі збереження архітектурної спадщини стартує у Запоріжжі, фото-5

Кінцевою метою програми є реставрація об’єктів, тому після проекту «Баухаус – Запоріжжя» діяльність у цьому напрямку продовжуватиметься.

 

Джерело: Громадське. Запоріжжя

Чільне фото: Сергія Лаврова

Інші фото: Олександра Шкалікова, Баухаус Запоріжжя та зі сторінки «Атипове Запоріжжя»