Зворушливі акварелі Неллі Кірман. І не тільки

Marina - 6 Квітня, 2017

Зворушливі акварелі Неллі Кірман. І не тільки, фото-1

Справжнє ім’я: Неллі Кірман

Сфера: живопис

Техніки: акварель, масло, олівець, акрил

Рідне місто: Ростов-на-Дону (Росія)

Зараз: Харків (Україна)

Наша зустріч не була випадковою, а ось з її картинами ми зустрілися незаплановано. Напевно, саме тоді, коли не очікуєш, починають відбуватися дива. Коли ми прийшли, вона працювала. Бажання подивитися, над чим вона працює, перемогло вихованість, тож ми запитали, чи можна глянути. Вона показала, і серце стислося, перехопило подих. Не бачені досі, такі зворушливі акварелі…

 

UnexploredCity: Як давно Ви почали малювати? Чому живопис, а не, припустимо, скульптура?

Неллі Кірман: Бажання творити існувало все життя. Спочатку щось створювати було цікаво, як і всім дітям. Доступність різних художніх матеріалів не дало згаснути дитячій цікавості, а, навпаки, дало поштовх до подальшого творчого розвитку.

Займатися живописом було завжди цікавіше, але й ліпити з глини мене приваблювало не менш сильно. У батьків зберігаються папки з сотнями дитячих малюнків. Таке захоплення згодом переросло в більш серйозні роботи. А кераміка настільки мене захопила, що я отримала професію «художник-кераміст».

 

UnexploredCity: Як це — рости в родині художників? Це заважає або, навпаки, допомагає?

Неллі Кірман: Батьки завжди підтримували творчі починання: малюнок, живопис, ліплення з глини, орігамі та багато іншого втілювалося в різних форматах і множині варіацій. Як професійні художники, вони не пхали в мене спеціальні знання і не нав’язували своїх думок, а дали можливість творчо розвиватися. Я малювала так, як хотіла і що хотіла. Швидше за все, саме такий підхід і дозволив залишитися мені в сфері мистецтва.

Коли вся родина творча, це тільки допомагає, завжди можна отримати потрібну пораду або допомогу, та й матеріал для творчості завжди під рукою в необхідній кількості. Мої батьки багато чому мене навчили, допомогли побачити потрібні двері і продовжують підтримувати у всіх починаннях.

Звісно, іноді у нас виникають суперечки з приводу різних робіт, але я вважаю, це унікальні моменти, підтвердження можливості мати різні точки зору, спираючись на особистий досвід та індивідуальний смак.

 

UnexploredCity: Наскільки важливо оточення, навчальний заклад, який закінчує художник / скульптор?

Неллі Кірман: Освіта — це початок, де людина отримує основи професійних знань, де створюється «скелет» майбутньої творчості. Але щоб стати художником, необхідно виходити за рамки аудиторних знань, багато читати спеціалізованої літератури, відвідувати виставки і вчитися аналізувати чужі й свої роботи, пробувати працювати з різними художніми матеріалами та шукати свій художній стиль. Професіоналами не народжуються, ними стають. Щоб стати професіоналом, необхідно постійно розвивати отримані знання, навички та багато працювати.

 

UnexploredCity: Яке відношення Ви маєте до команди «Добрі люди»? У ранніх інтерв’ю команди фігурує Ваше ім’я.

Неллі Кірман: Була можливість попрацювати і отримати досвід з цією командою, і я з задоволенням взяла участь у їх роботі: як художник в деяких проектах та як мистецтвознавець, коли писала для різних видань публікації про творчий шлях цих чудових художників.

Зворушливі акварелі Неллі Кірман. І не тільки, фото-2

 

UnexploredCity: Якщо повернутися до станкового живопису, Ваші ранні роботи виконані маслом. Чому звернулися до акварелі?

Неллі Кірман: Робота з маслом ніколи не закінчувалася, вона триває. Для мене цей матеріал невичерпний в технологічному і творчому плані. Працюючи в техніці олійного живопису з раннього дитинства, я знаходжу кожен раз нові і нові можливості цього матеріалу. В основному я працюю в таких жанрах, як натюрморт і пейзаж, але все частіше звертаюся до портрету та сюжетним композиціям. А до акварелі інтерес виник майже випадково. Завдяки властивостям матеріалу з’явилися легкі, іноді ефірні сюжети, для створення яких необхідно розуміння матеріалу, точність руки і легкість мазку пензля. Саме в акварельній техніці я змогла відтворити витонченість природної енергії і гармонії живих форм. При створенні тематичних робіт з птахами, комахами і рослинами у мене з’явилася можливість скрупульозно вивчити не тільки саму «натуру», а й середовище їх проживання. Зараз я наново досліджую навколишній світ і природу, дивуюся тонкій гармонії і вишуканості художнього смаку Творця.

UnexploredCity: Часто в роботах звертаєтеся до теми птахів.

Неллі Кірман: Птахи — прекрасні та дивовижні істоти, що живуть поруч з нами. Спостерігаючи за ними, не можу залишитися байдужою до цих прекрасних сусідів. Маючи можливість споглядати їх в природі, в своїх роботах намагаюся зображати птахів в природному середовищі, передаючи типові звички, притаманні тому чи іншому виду.

 

UnexploredCity: Що для Вас експеримент?

Неллі Кірман: Тільки експериментуючи, можна просуватися далі. Нові пошуки з різними техніками, мотивами, матеріалами дають можливість втілити свої задуми. Робота з аквареллю якраз і дала можливість здійснити сюжети, що надихають. Папір завжди по-різному реагує на фарбу: на одному фарба практично повністю всмоктується, на іншому — розпливається по поверхні. Посипаючи окремі частини роботи сіллю, домагаюся своєрідних ефектів, специфічна реакція фарби і кристалів солі народжує нові форми і відтінки. Кожна робота — це експеримент, результат якого часто мене дивує і тішить.

 

UnexploredCity: Натхнення…

Неллі Кірман: Основне джерело натхнення (та мій вчитель) — це природа. Ніщо так не вражає, як гори, море, світанки, заходи сонця, істоти, що живуть навколо нас. Спостерігаючи за витонченістю форм і кольорами рослин, тварин, комах, робиш особисті відкриття і знаходиш свій шлях в мистецтві. А художні матеріали дають можливість втілити свої почуття і зафіксувати вражаючі моменти.

 

UnexploredCity: Ваш чоловік теж художник. Це зближує? Чи існує змагання? Конкуренція?

Неллі Кірман: Ми не змагаємося. Може, через те, що працюємо в різних техніках і жанрах. А ось отримати потрібну пораду чи консультацію можна завжди.

 

UnexploredCity: Чи є у Вас якийсь життєвий план? Чого хочеться досягти? Мета?

Неллі Кірман: Звісно, плани на майбутнє є. Всі вони пов’язані з мистецтвом: творчий розвиток, пошук нового, подорожі, реалізація написаних робіт, все те, що супроводжує творчу людину.

 

Ось така вона, Неллі Кірман. Ніжна, тендітна та надзвичайно талановита.

 

Спілкувалися та надихалися: Неллі Кірман та Марина Черновол