Місто Рівне — древніше, ніж вважалось

Maryan@ - 29 Листопада, 2017

Історія Рівного, очевидно, буде помітно підкоригована. Знайдені минулого року в міському парку підземелля свідчать, що місто, ймовірно, на кілька сотень років старше, ніж вважалося дотепер.

Місто Рівне — древніше, ніж вважалось, фото-1

Датою народження Рівного вважається 1283 рік, коли з’явилася перша письмова згадка про місто в польській хроніці. Однак археологічні дослідження в парку Шевченка, техніко-технологічна експертиза виявлених зразків цегли говорять про те, що ще в 10–12 ст у центрі Рівного були поселення, споруди. Аналогічний будівельний матеріал використовувався в Києві при будівництві Золотих воріт, Десятинної церкви, Софійської церкви. Знахідки археологів дозволять більш точно вивчити історію міста.

Місто Рівне — древніше, ніж вважалось, фото-2

У 2016 р після того, як біля фонтану в рівненському парку Шевченка провалився асфальт, проводилися відновлювальні роботи і були виявлені глибокі підземні тунелі з чотириметровими стінами і розгалуженими ходами. Про те, що під Рівним є такі тунелі, знали давно, але їх дослідження відкладалися. Після Другої світової війни за наказом влади підземні ходи намагалися знищити, підривали їх — це ускладнює сьогоднішні пошуки.

Місто Рівне — древніше, ніж вважалось, фото-3

Пошукові роботи у Рівненському парку триватимуть цілу зиму. За цей час дослідники планують відкопати ще з десяток метрів тунелів. Ці підземні тунелі планують законсервувати, реставрувати та зробити доступними туристам. Для проведення таких робіт будуть використовувати кошти, які місту виділив Євросоюз.

 

Джерело, фото: ua.igotoworld.com