Кочубеївські штольні

Serhii Kuno - 10 Червня, 2020

Кочубеївські штольні, фото-1

Кочубеївський рудник (або Кочубеївські штольні) з’явився на землях пана Кочубея у 1904 році – тут видобували залізну руду. Працював кар’єр до 1915 року. Після чого про нього практично забули – він приваблював лише шукачів пригод.

Технічні характеристики:
довжина кар’єру – 185 метрів, глибина – 35 метрів.

Налічує 5 штолень, загальна довжина яких складає 250 метрів.

Штольні стали відомими завдяки зйомкам історичної драми “Червоний”, що побачила світ в 2017 році. Фільм знято за романом українського письменника та драматурга Андрія Кокотюхи, який він написав за два з половиною місяці. Двоє українців (повстанець Червоний та радянський льотчик Гуров) разом потрапили на каторгу. Воюючи за різні ідеали, опинившись в таборі, зрозуміли, що Батьківщина у них одна. Вони разом вирішили протистояти репресіям начальства. Вони роблять відчайдушну та небезпечну спробу вирватися на свободу, влаштувавши ціле повстання…

Відвідайте штольні, що на деякий час перетворилися на знімальний майданчик… 

GPS: 48.253812, 33.496688

Як дістатися: підхід до Кочубеївської штольні є лише ґрунтовою дорогою. Спочатку треба доїхати до села Ганнівка з міста Жовті Води або міста Кривий Ріг. Там знайти головний орієнтир – пам’ятник отаману Кості Степовому-Блакитному. Від нього рухатися праворуч, не повертаючи. 

Кочубеївські штольні, фото-2

Кочубеївські штольні, фото-3

Кочубеївські штольні, фото-4

Кочубеївські штольні, фото-5

Кочубеївські штольні, фото-6