Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя»

Maryan@ - 15 Листопада, 2017

Галерея-музей конструктивізму «Barannik» у Запоріжжі — ініціатива Юрія Баранніка. Галерист відкрив музей 2006 р. у власній квартирі на проспекті Соборному, 193. Наразі йому допомагають лише кілька колег-ентузіастів, та разом вони реалізовують проекти різної складності.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-1

Ідея відкриття такого простору виникла серед іншого завдяки відомому запорізькому кварталу під назвою «Соцмісто», або «шосте селище». Це конструктивістські будівлі початку 30-х років, які з’явились після того, як було вирішено будувати Дніпрогес.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-2

Місто стрімко розросталось, тому нестача житла стала неабиякою проблемою. У 1929 р. розпочали будівництво трьох селищ, два з яких планувалося розмістити на правому березі, а одне — на лівому, перед в’їздом на греблю Дніпрогесу. Власне лівобережний район і отримав назву «шостого селища», або «Соцміста». Проект, відзначений на міжнародних виставках в Парижі і Нью-Йорку у 1938 та 1939 рр., вдалося втілити в життя лише частково через війну.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-3

З метою популяризації та — в майбутньому — збереження унікального району серед мешканців Запоріжжя, гостей міста і дослідників архітектури в Україні та світі і постав музей конструктивізму.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-4

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-5

Над вхідними дверима музею розміщений макет-ілюстрація конструктивізму (функціоналізму) — будівля, що вміщує у собі 5 характерних ознак стилю, визначених знаменитим архітектором Ле Корбюзье.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-6

У музеї відбуваються лекції, присвячені авангардному мистецтву 20-30-х років. Як культурний центр він взяв на себе просвітницьку місію з популяризації літератури, архітектури, кіно та художнього мистецтва тих часів.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-7

Також музей функціонує як галерея зі змінними виставками сучасних художників та фотографів. Окрім цього, тут відбуваються концерти у форматі квартирників (адже приміщення невелике — вміщує не більше 30 відвідувачів) та зустрічі з письменниками, презентації книг.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-8

У постійній експозиції музею — фотоматеріали, оригінальні документи доби, репринтні видання журналів 20-30-х, присвячених архітектурі, сучасні наукові видання, картини запорізьких художників 60-70-х тощо.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-9

Зокрема у експозиції присутні зображення радянських будівель в Україні — Запоріжжі, Харкові та інших містах (деякі з них втрачені), німецький Bauhaus та конструктивістські будинки інших країн.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-10

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-11

Саме у Запоріжжі був споруджений найбільший художній кінотеатр в Україні — на 1200 місць. Під час Другої світової війни його зруйнували.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-12

Весь інтер’єр музею стилізований — використані елементи суприматизму, на стінах та дверях — різноманітні афіші, копії рідкісних фотографій, зображення відомих конструктивістських будівель.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-13

Засновники музею активно співпрацюють з митцями, науковцями та організаціями не тільки в Україні, налагоджують зв’язки з іноземними інституціями.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-14

Так, 19 та 20 листопада відбудеться масштабний міжнародний проект — «Баухаус – Запоріжжя», покликаний привернути увагу до збереження модерністської архітектури.

Галерея «Barannik» запрошує на «Баухаус–Запоріжжя», фото-15

Нещодавно організатори опублікували повну програму Міжнародної конференції, яка відбудеться в межах проекту

 

Текст, фото: Мар’яна Хемій