Київський будинок зі зміями відреставрують

Maryan@ - 27 Жовтня, 2017

Будинок зі зміями та каштанами знаходиться у Києві на Великій Житомирській, 32. Його побудували на початку 20 ст у стилі модерн. Автором проекту є відомий архітектор Ігнатій Ледоховський. 

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-1

Народну назву «Будинок зі зміями та каштанами» отримав завдяки скульптурній композиції з плазунами, які прикрашають еркер на фасаді та численними фризами з каштановим листям.

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-2

Будівля має статус пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. Раніше вона вже пережила два нищівні ремонти. Перший — у 20-х роках. Тоді надбудували 4-й поверх, знищивши оформлення веж. У 90-х роках після ремонту зникли кахлеві пічки та елементи декору приміщень.

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-3

Протягом тривалого часу він перебував у занедбаному стані та стояв порожнім. Зараз будівлю викупив Богдан Батрух, генеральный директор компанії B&H film distribution, яка виступила меценатом та інвестором проекту реставрації.

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-4

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-5

Нещодавно цьому питанню була присвячена прес-конфренція, яка відбулась у самому «будинку зі зміями» за участі заступниці міністра культури, представників управління охорони культурної спадщини, головного архітектора проекту та інших запрошених.

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-6

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-7

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-8

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-9

Наразі вже здійснені перші кроки з відновлення: зроблені фото усіх ліпнин, проведений тест будівлі, частково розкрили стіни та підготували план реставрації на найближчий рік.

Київський будинок зі зміями відреставрують, фото-10

Поки невідомо, як використовуватиметься будинок після завершення реставраційних робіт, але відомо, що він буде доступний для відвідування.

 

Фото: Доступ до правди, Фейсбук-сторінки Міністерства культури України та Будинку зі зміями