Проект «Міфологема міста» у Сєвєродонецьку

Maryan@ - 27 Вересня, 2017

Проект «Міфологема міста» у Сєвєродонецьку, фото-1

«Код міста» — це об’єднання команд Garage Gang, urban curators, Formografia design studio та Congress of Сultural Activists (Конгрес Активістів Культури), які з грудня 2016 року відвідували 6 міст Донецької і Луганської областей з дослідницькою метою.

Одним із проектів у проекті є «Міфологема міста», куратором якого виступив Олександр Михед. Це пошук історій, легенд, міфів, що формують ідентичність цих міст.

«Міфологема Сєвєродонецька суттєво відрізняється від інших міст. Я не віднайшов, не виокремив, а винайшов її. Ще у перший приїзд. Коли місцеві пропонували ставити пам’ятник ПВА, розповідали про виробництво дипломатів та «місто інженерів і хіміків».

Мене вразила історія про побудову ЛісХімБуду на піску. Примарне місто-міраж, що постало на барханах. Відтоді я часто згадував фотографію хлопчаків, які крокують пустелею. Фото, побачене в музеї при заводі «Азот».

Винайдення ПВА, виробництво електронних іграшок, продуманість міста сама по собі не має цінності. Однак якщо задатися питанням: з чого постає знання? Чому кожна трансформація епохи вела до віднайдення нових рішень? І що буде, коли закінчаться ці рішення?
Що буде, коли вимруть ті, хто тримають оборону супроти пісків часу і хаосу?
Що буде, коли викорчують плем’я людей-дерев, котрі своєю вкоріненістю стримують пустелю розрухи?

Проект «Міфологема міста» у Сєвєродонецьку, фото-2

Про ці питання я попросив подумати художника Серія Радкевича, за творчістю якого стежу вже 6-7 років. Радкевич працював у величному занехаяному проході між будинками. Арка заліплена безкінечними нашаруваннями оголошень, недолугими тегами графітчиків-аматорів. Жорсткий запах випорожнень місцевих безпритульних. Транзитна зона, до якої байдуже всім. Нічийна земля, яку день за днем не помічають сотні людей.

Радкевич за тиждень створив мурал, започаткував новий світ. Художник послідовно називає арку капищем – язичницьким сакральним простором. Його образи, його дерево і світ впливатимуть через трансформацію простору на містян.

Проект «Міфологема міста» у Сєвєродонецьку, фото-3

Як казав один із чоловіків, що підійшов до Сергія: «Ти так красиво намалював, що у мене вже рука не підніметься це замальовувати».

Блага звістка, що тепер простягається над нічийною землею. І стає ідеальним місцем для селфі, – ділиться куратор проекту.

Проект «Міфологема міста» у Сєвєродонецьку, фото-4

 

Час створення: 11-16 вересня 2017 року
Проект: «Міфологема: Сєвєродонецьк»
Митець: Сергій Радкевич
Куратор: Олександр Михед
Координатори проекту: Віта Базан, Анастасія Парафенюк
Керівник: Ірина Соловей
Фото: Анна Рогоцька

Текст — із Фейсбук-сторінки Олександра Михеда