Підтримайте проект музею на Подолі

Maryan@ - 28 Жовтня, 2017

У ході археологічних досліджень на Поштовій площі зроблено унікальне відкриття, яке стосується найдавніших сторінок історії Києва. Зокрема йдеться про часи і місце, пов’язані з функціонуванням міжнародного торгового шляху « із Варяг в Греки » , дипломатичною місією княгині Ольги до Візантії, хрещенням Русі тощо.

Підтримайте проект музею на Подолі, фото-1

Європейське місто з тисячолітньою історією повинне мати сучасний інтерактивний археологічний музей, в якому буде легко зануритися у давні часи. Під Поштовою площею кияни та гості міста зможуть пройтись тією ж самою вулицею, по якій у 10 ст наші предки тягнули до річки Почайна бовванів скинутих слов’янських богів, а потім приймали в ній хрещення.

На сьогодні археологами Центру археології Києва вже знайдено: прибережний осередок 11-13 століть, що складається з принаймні 3-х садиб (міських дворів), частини головної вулиці і двох провулків, один з яких, за попереднім висновком вчених, є літописним Боричевим узвозом, який сполучав верхнє місто з міською гаванню в гирлі Почайни.

Підтримайте проект музею на Подолі, фото-2

Цей узвіз бачив, як зносилися та забудовувалися на горах київських давньослов’янські могильники, а Київ із демократичного припортового міста ─ проєвропейського VIKу ─ перетворювався на столицю давньоруської держави з чітким ієрархічним устроєм: владою на горі і ремісничо-торговим людом під горою, на Подолі. Цю унікальну історію змін, які відбувалися в топографічній та політичній історії Києва, і показуватиме киянам та гостям міста на належному світовому рівні Підземний археологічний музей.

Метою проекту є збереження унікальної пам’ятки археології одного з найдавніших міст Європи у автентичному вигляді, шляхом створення на її базі новітнього музейно-експозиційний комплексу, який надасть широкому колу глядачів доступ до решток історії та сприяє популяризації країни та міста на міжнародному рівні.

Підтримайте проект музею на Подолі, фото-3

Проектом передбачено проведення Міжнародного архітектурного конкурсу на створення архітектурної концепції та ескізного проекту сучасного Підземного археологічного музею на Поштовій площі.

Хоч археологічні дослідження ще тривають, але матеріали, що вже добуті розкопками Центру археології Києва на Поштові площі та Подолі, дозволяють уявити, яким може бути Підземний археологічний музей.

Підтримайте проект музею на Подолі, фото-4

Схожі музеї є, до прикладу, у Великобританії (у Йорку) та в низці інших міських центрах Європи: Кельн (Німеччина), Руан, Нант (Франція), Бірка, Сігтуна (Швеція), Краків, Познань (Польща) та ін. Британський Йорк Вік ─ музей, створений у місті Йорк на місті розкопок поселення вікінгів у підвальному приміщенні банку.

Підтримайте проект музею на Подолі, фото-5

Завдяки проведенню Міжнародного конкурсу до справи буде залучено провідних іноземних експертів у галузі історії, археології, музейної справи та архітектури для розробки робочого завдання конкурсу та роботі у складі журі. У конкурсі зможуть взяти участь команди різних країн, а його хід та результати висвітлюватимуть іноземні ЗМІ.

До завершення голосування за проект створення музею залишилось всього два дні, підтримайте, якщо вам небайдужа доля столиці та її історії.

Проголосувати

Джерело