Всеукраїнський радіодиктант національної єдності на «Українському радіо»

Marina - 7 Листопада, 2016

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності на «Українському радіо», фото-1

Ще в 1997 році 09 листопада перетворилося на національне свято — День писемності і мови. Дата була обрана не випадково, адже за церковним календарем в цей день вшановували пам’ять Нестора-літописця, упорядника «Повісті минулих літ».

 

«Українське радіо» не могло залишитись осторонь. В 2000 році ними була започаткована традиція — писати радіодиктант національної єдності. Що ж це? Перевірка на знання української мови? Спроба об’єднати знавців? Чи популяризація української мови?

«UnexploredCity» поспілкувався із куратором проекту Аліною Акуленко, намагаючись довідатися, що ж, до чого.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності на «Українському радіо», фото-2

«Ми вже 16-ий раз диктуватимемо по радіо диктант. По радіо читають текст, а Ви його пишете та надісилаєте (звичайною поштою або фотографією на електронну скриньку). Писати треба від руки. Усі диктанти перевіряються. Потім оголошуються переможці. Отримуємо приблизно 15-17 тисяч диктантів.

Але це не перевірка грамотності. Це грандіозний флешмоб.  Це круто писати диктант і розуміти, що разом із тобою його пишуть люди у різних куточках світу (минулого року з нами писали українці у Китаї, Австралії, Франції, Польщі і т.д). Діти зазвичай ці диктанти розмальовують, часто надсилають фотки, хто і як писав. А ми з цього робимо велике мовне шоу. Але якщо коротко, то радіодиктант — це вир емоцій, які зашкалюють.

Наймолодшій учасниці було 3 рочки. Вона намалювала назву диктанту і прапор України. Писала вся родина: тато, мама, бабуся і старша дитина, то її лист теж надіслали. І спонсори дали їй спецприз.

 

Як не підтримати таку чудову ініціативу?!

 

Коли: 09 листопада 11:30.

Як підготуватися: включити Перший канал Українського радіо.

Надсилати диктанти: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Радіодиктант національної єдності.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності на «Українському радіо», фото-3