Burning Man DeCompression 2018. Офіційний звіт

Marina - 15 Листопада, 2018

Burning Man DeCompression 2018. Офіційний звіт, фото-1

03 листопада в арт-просторі Carbon регіональний івент бьорнерів зібрав cтарих та нових друзів. 

“Спільними зусиллями ми зможемо подолати байдужість, почуття безпорадності та непотрібності,” — зауважив один з організаторів заходу Ярослав Корець.

Хоча б на добу це стало реальністю: познайомитись — познайомились, подолати — подолали. 


 

UnexploredCity: Як прийшла ідея зробити український підрозділ Burning Man?

Ярослав Корець: Це вийшло само собою. Все почалося з того, що, повернувшись зі свого другого Бьорну в 2016 році, мені захотілося туди повернуться знов, але вже з великим подарунком. («Принцип дарування» є одним з базових на Burning Man. Гроші там можна витрати хіба що на чай або льод. Все інше вам подарують. Це спроба по-іншому подивитися на кругообіг речей у світі. — прим. авт.).

Великий подарунок, якщо ти не мільйонер, можна зробити тільки зусиллями групи людей

Тому після повернення я почав ділитися з оточуючими ідеєю зробити український кемп. Ідея мала успіх,  я з легкістю знайшов 85 однодумців, які готові були включитися в процес. Так з’явилася Kurenivka. Коли ми повернулися в Україну, це було, фактично, сформоване співтовариство. Ми були готові  ділитися своєю енергією з оточуючими. Українська спільнота бьорнерів бажала робити подарунки та отримувати досвід. Не тільки в Штатах.

Щоб робити офіційні бьорнерські івенти, потрібно було юридично оформити нашу організацію. Так народилася ГО “Спільнота Бьорнерів України”, яка є продюсером Precompression, Decompression, має договір з Burning Man щодо права використання торгівельної марки в рамках організації цих івентів.

UnexploredCity: Kurenivka була першим українським кемпом? Скільки робіт було представлено? Скільки учасників?

Ярослав Корець: Kurenivka була вже вдруге на Burning Man. Цього року Україну представив ще один кемп — «Борщ». В «Куренівці» жило 65 людей. Ми привезли в пустелю 2 арт-об’єкти, танцпол та бар з настоянками.

UnexploredCity: Як Burning Man з’явився в твоєму житті?

Ярослав Корець: Вперше я дізнався про Burning Man в 2008 році, потрапив туди в 2013 (одразу після весілля в Лаc-Вегасі).

UnexploredCity: Бьорн — це робота чи хобі?

Ярослав Корець: Бьорн — це хобі. У мене є звичайна робота в області розробки IT продуктів. По натурі я мульти-проектний менеджер. За часів, коли у мене було digital-агентство, ми одночасно вели близько 30 проектів, і я був в курсі справ кожного з них. Тому зараз мені навіть легше, всього на всього два проекти: Burning Man та робота.

UnexploredCity: Для чого тобі Бьорн?

Почути подяку більш ніж від 200 людей за ніч — серйозно мотивує

Ярослав Корець: По-друге, це розвиває мене як лідера і робить краще. Одна річ судити про свої лідерські якості по співробітниках, яким ти щомісяця платиш зарплатню. Зовсім інша — по волонтерах, які нічого тобі не винні, та ніяк від тебе не залежать.

UnexploredCity: Які плани на майбутнє? Що чекати від Kurenivka Camp?

Ярослав Корець: Ми починаємо підготовку до регіонального Burning Man, такий собі campout, виїзд за місто на 3 дні, з наметами. Ось там ми запалимо по-справжньому.

Burning Man DeCompression 2018. Офіційний звіт, фото-2


А поки ділимося враженнями від Burning Man Decompression: U Augment US |official regional event та знайомимо вас із митцями та їх роботами. 

1. 

ВІТАЛІНА ЗЕЛЕНСЬКА

‘YOUR INNER IMAGE’

Віталіна Зеленська, 14 років, м. Нікополь.

Проект ‘Your Inner Image’ — це міркування автора на предмет таких понять, як “внутрішній світ”, “внутрішність” або “людське Я”.

Що там у нас всередині? Як себе почуває наша “внутрішня людина”? Хто вона?

За певних обставин, процесах, внутрішнє Я починає голосно заявляти про себе, починає випромінювати світло… Так і моя робота завдяки люмінісцентній фарбі при певному освітленні починає гармонійно грати кольорами та світлом — розкриває своє Я


2.

ТЕТЯНА МАКСИМЧУК ТА В’ЯЧЕСЛАВ ГУДЕНОК

“САД ТЕПЛИХ ДІТЕЙ”

Вражає не тільки масштаб роботи, але й її задум. “Сад теплих дітей” — це збірна робота, яка об’єднує понад 100 людей та результати їх творчих зусиль. Кожному учаснику автори проекту запропонували виліпити з шамотної гліни власну дитину. Це дитина, яка тягне до вас руки та хоче зігрити.

Виконання різниться. В “саду” бачимо як роботи професійних скульпторів, так і “дітей” аматорів.

Чому діти? Сад? Та, власне, 100?

В’ячеслав: “Сад — це те, що росте. Як і наші діти. Їх потрібно доглядати, вкладати в них. Якщо діти-дерева зрощувати, сад буде квітнути. Якщо ні — вони зачахнуть…”

Спочатку Тетяна та В’ячеслав хотіли створити 52 фігури, відсилка до 52 млн українців, але вирішили, що цифра суперечлива, тож вирішили відштовхуватися від цифри 100. Адже сотня символізує завершеність (100%) або перехід на новий етап, коли попередній завершено (нове сторіччя — початок нової епохи).

Цікавим є також той факт, что діти “народилися” не невідомо звідки. В них є матір, яку В’ячеслав створив в рамках Burnign Man 2017.

Автори проекту: Тетяна Максимчук та В’ячеслав Гуденок.


3. 

ПОЛІНА ТА АНДРІЙ ПРОХОРОВИЧ

‘ІСТОТА’

Керамічна фігура заввишки близько 95 см.

Матеріал: шамотна глина.

10 рук та 2 пари ніжок. У своїх лапках скульптура тримає маленькі свічки або LED-ліхтарики.

Це фанатастична істота — симбіоз безлічі образів, трохи від індуїстського божества, трохи від Людини Вівці (персонаж Харукі Муракамі), можливо, трохи від жука-оленя….

Поліна коментує: “Ми не даємо Істоті імені та не описуємо, хто вона/-о/він. Ми не говоримо, що вона/-о/він означає. Ми не хочемо обмежувати сприйняття глядача.

У Істоти тисячі імен та безліч історій. Будь-яка підходить.

Кожен може взяти участь у створенні його легенди або дати йому те ім’я, яке вважатиме за потрібне. Мистецтво не існує без глядача, тож нехай частинка фантазії кожного окремого глядача стане частиною нашого проекту.”

Автори проекту: Поліна та Андрій Прохорович.


4. 

АННА ПРОКОПЕНКО

“ПОТІК” 

3D арт-об’єкт з силуетами на передньому плані, рамою з фоном — на задньому та джерелом світла — всередині.

Розмір: 2*3 м.

Анна коментує: “За допомогою свого проекту я хочу розповісти про свою улюблену річ на Burning Man. Це те, наскільки єдиним може бути робота, відносини, спілкування людей, які ніби знаходяться в одному потоці. Я зображую людей та “хвилі”, хвилі любові, позитивних емоцій.”

Автор: Анна Прокопенко.


5. 

ОЛЕКСАНДР ШВЕЦЬ

‘REFLECTA’

‘Reflecta’ — це інтерактивний VJ-mapping. Люди, що танцюють перетворюються на анімовані персонажі. І все це в режимі реального часу. За допомогою нейронної сітки.

Чому ‘Reflecta’? Тому що слово походить від англійського ‘reflect’ — ‘відображати’, ‘зображати’.

Автор: Олександр Швець.


6.

ОЛЕКСІЙ ТРОНЧУК

‘BURNING MAN EFFIGY’

Щоб посилити бьорнерську атмосферу ми вирішили відтворити Burning Man Effigy, мабуть, найвідоміший символ нашої спільноти. Ми вирішили повісити його догори дригом, щоб, з одного боку, підкреслити нашу ненормальність, а з іншого, таким чином висловити наш протест проти буденності

Розмір: 5 метрів.

Матеріал: деревина.

Ідея: Ярослав Корець.

3D-модель та виготовлення: Олексій Трончук.


7.

ОЛЕГ ТОКАР

‘ANY OTHER NAME’

You can have them all. 
It can be yours. 
But within all your lives 
you’ll be searching for any other name.


8.

АННА ЛОГВІНЕНКО (@cla.vi.ceps)

“ПОРОЖНЕЧА”

«Привіт, астронавти!
Мене звати Анна, а це мій проект “Порожнеча”. Плакат, який ви бачили в лекторії носить назву “Blow your mind”. Він відноситься до серії малюнків “Astronauts”, в якій я зобразила людей, що в звичайному ритмі життя все одно залишаються підкорювачами свого внутрішнього космосу.
“Порожнеча” — це поєднання сучасного black work та тематичного pixel art, що разом відображають езотеричний та містичний світ кожної окремої людини. Наразі, це не просто арт. Ці теми також використовуються у принтах для футболок, еко-сумок, світшотів та плакатів. Завжди можна замовити в мене річ з малюнком, який до вподоби. Також, об’єднавшись, ми можемо створити з тобою твій власний малюнок.
В космосі існують ділянки, в яких концентрація галактик в десятки разів менша, ніж середня, або зовсім відсутня. Вони називаються “войди”, або порожнечі.
Космос, який має людина всередині себе, з моєї точки зору, “анатомічно” схожий на космос, який нас оточує. Тут є чорні діри, магнітні бурі, зоряні колискові, затьмарення, а також войди. Вони є ділянкою людської душі, де припиняється вічна боротьба між “чорним та білим”. Саме тут об’єднуються дві іпостасі людини, збалансовуються емоції, відбувається розуміння та усвідомлення контрастності людського світу. Саме тут ви можете прийняти велике рішення, зробити вирішальний крок і, все це відбудеться без залучення різних між собою “особистостей”.»

Не намагайтеся стати однією єдиною формою, білою чи чорною. Їх багато. Намагайтеся частіше прислухатися до внутрішніх порожнеч


9.

КОВАЛЬСЬКИЙ ІГОР

‘SELLOW’

Sellow — це музичний автомат з живою (!) музикою. Людина підходить, активує автомат за допомогою клавіш на спеціальному планшеті, обирає номер пісні — з автомату ллється музика.
В переліку вісім пісень. Кожна пронумерована, але люди не знають, яку пісню обирають. Музика виводиться у навушники. Ось такий інтерактив.

Ми хотіли щоб вони уявили, як це, коли у робота є душа. Вони можуть обрати веселу пісню чи сумну, пісню, повну любові чи гніву. Тож не завжди можна вгадати настрій автомата… Як і настрій людини…

В середині автомату знаходилися два музиканти, чий дует так і називається — Sellow.


10.

АЛІНА ВОЛКОВА

‘DANCE IN ME’

Erising boundaries between human and device, dance and music

Проект дозволяє кожному краще відчути своє тіло, стати інструментом і в танці створювати унікальну мелодію. Ідея також перегукується з темою самого Decompression2018 ‘U augment US’, оскільки без учасника конструкція DANCE IN ME — лише панель з метала, фанери та купи проводів, людина доповнює її.
З технічної точки зору це міді-інструмент з 25 ультразвукових датчиків, які зчитують відстань до підлоги або людського тіла, рух впливає на висоту і гучність відтворених нот.

Автор: Волкова Аліна.
Конструкція та світло: Сергій Думик.
Дизайн: Катерина Дзядок.


11.

ЄЛИЗАВЕТА ЩЕПИНА (@aragorn_13)

‘RED MAP’

Авторка порівнює фестиваль Burning Man із мапою, які схожі на венозну сітку. Вона використала дзеркальну проекцію міста на 97,3% схожого на Kиїв.
Розмір полотна 640*6800 мм.
Мапу друкували на креслярському папері на звичайному широкоформатному принтері.

Мапа — це 

а) красиво, 

б) корисно.

Місто — це як ще одна стихія на рівні з вогнем, водою та повітрям.  


12.

‘BURNING HEARTS’

‘CELEBRATE YOUR LIFE’

Головна ідея нашого перфомансу — потрібно вміти радіти, що ти не один, веселитися разом та підтримувати один одного. Найважливіші слова в будь-якій ситуації «Я з тобою!» Тому кожен з учасників проекту намагався створити атмосферу єдності музики, світла та людей. Вчіться творити добро та красу просто так, без планів та причин, тоді всім оточуючим буде світло й яскраво, тому що ми всі разом!


13.

ТАЇСІЯ МЕЛЬНИК

“ПОЛУМ’Я ДУМОК НАШИХ”

Ми всі палаємо однією ідеєю, емоцією, справою. Відображуючись в одному просторі та один в одному, ми помножуємо нашу спільну реальність.

Робота передбачала інсталяцію з 20-метрового агроволокна в формі полум’я, що звисала зі стелі як символ вогню Burning Man з використанням відео-арту з документації перформансу «Ув’язнення сенсів» та відображення за рахунок камери всіх присутніх у відео.

Автор ідеї: Таїсія Мельник.
Медіасупровід: Микола Марусик.


14.

РОСТИСЛАВ ДУДЧЕНКО

АРТ-КАР ‘AGRARIAN DREAM’ (“МРІЯ АГРАРІЯ”)

Світло, музика, галас. Та раптом — комбайн.
Зі старезної кабіни лунає музика, управляє нею дядько, а на платформі зібралася публіка…

Комбайн — сакральний символ України. Спочатку був плуг, а згодом комбайн, наш годувальник.

Сам він не працюватимете, задля цього потрібне пальне або м’язова сила. Автори забезпечили його вело-приводами, за допомогою яких машина,
а точніше шнек-косарка, приводиться в рух.

Хочеш їстоньки — крути педалі…

Складові елементи: сцена-платформа (танцпол), кабіна (діджейська рубка), постаменти з вело-приводом, шнек-косарка.

Автори ідеї: Ростислав Дудченко, Ярослав Корець, Олексій Новіков. 

Burning Man DeCompression 2018. Офіційний звіт, фото-3